Google Analytics ej installerat.

Kloka insatser kan stävja antibiotikaanvändningen globalt

I en ny studie, ledd av FAO, konstateras att ökad produktivitet inom animalieproduktionen är nyckeln för att kunna minska antibiotika­användningen inom världens animalieproduktion.

Effektiv produktion där sjukdomar förebyggs istället för att behandlas är lösningen enligt FAO, för att minska antibiotikaanvändningen inom animalieproduktionen. Foto: Emma Sonesson
Effektiv produktion där sjukdomar förebyggs istället för att behandlas är lösningen enligt FAO, för att minska antibiotikaanvändningen inom animalieproduktionen.    Foto: Emma Sonesson
 

I studien visar forskarna att antibiotikaanvändningen i animalieproduktionen globalt kan komma att öka med 30 procent mellan 2019 och 2040 om inga strategiska insatser görs. Men å andra sidan; om produktionen optimeras utifrån djurhälsa, management och produktionseffektivitet, så kan antibiotika­förbrukningen i ett annat scenario istället minska med upp till 57 procent.

– Att förbättra animalieproduktionens effektivitet är nyckeln till att stävja antibiotikaanvändningen. Genom att producera mer animaliskt livsmedel med samma eller färre djur kan vi minska behovet av antibiotika på animalieproduktionens djur samtidigt som vi stärker den globala livsmedels­säkerheten, säger Alejandro Acosta, ekonom inom lantbruksdjur vid FAO och huvudförfattare till studien, i en kommentar på FAO:s hemsida.

Jobba tillsammans

För omkring ett år sedan lanserade FAO det så kallade RENOFARM-initiativet vars syfte är att bidra till minskad antibiotikaanvändning, ökad djurhälsa och -välfärd, minskad miljöpåverkan och samtidigt förbättra livsmedelssäkerheten och näringstillförseln till världens befolkning.

– Intressenter över hela boskapssektorn måste arbeta tillsammans för att förbättra förebyggandet av sjukdomar, stärka övervakningssystemen och investera i innovationer som förbättrar djurhälsan samtidigt som de minskar beroendet av antibiotika, säger Junxia Song, djurhälsoansvarig vid FAO och medförfattare till artikeln, som publicerats i Nature Communications.

Emma Sonesson
Emma Sonesson
Tel: 073-6504983
E-post: emma@agriprim.se

 

Artikeln publicerades onsdag den 21 maj 2025

Nyhetsbrev

Prenumerera på vårt nyhetsbrev
Direkt i din inkorg!

Senaste