”Läget har varit turbulent med prisutvecklingen”

Snabba prisökningar, brist på material och långa leveranstider. Precis som i andra branscher påverkas byggen inom lantbruket nu av följderna av både coronapandemin och kriget i Ukraina. Jordbruksaktuellt har pratat med fyra företag som berättar hur de och deras kunder påverkats.

FOOBAR
– Läget har varit turbulent och priserna har gått upp väldigt snabbt. Det är viktigt att det kommer stödåtgärder till lantbrukarna. Det är en viktig del för att kunna öka och stärka livsmedelsproduktionen framåt. Det får inte bli stopp för investeringar under en period för det kommer vi märka av framåt, säger Anders Bonnevier, vd på Ydre-Grinden AB. Foto: Andreas Hofstedt

Det är de egentillverkade inomgårdsprodukterna som är grunden i Ydre-Grindens sortiment. Till tillverkningen köper de in råmaterial, varav mycket är stål.

– Vi köper in råmaterial med ganska lång framförhållning, som vi sen har i lager och bearbetar efter kundorder. Hittills i år har vi kunnat hålla priserna, men vi kommer behöva höja priserna framåt för det kommer bli prisökningar på vårt materialinköp, säger Anders.

Företaget köper även in och säljer produkter från både svenska och utländska leverantörer.

– Där har vi sett prisökningar löpande, som kommit väldigt hastigt och det har varit väldigt ryckigt. Så där har det varit svårt att ha framförhållning.

Ydre-Grinden bygger även stallar, och allt från att sälja byggsatser till att ta hand om totalentreprenaden.

– Vi köper in stom- och byggmaterial från olika leverantörer, och där såg vi redan förra året att priserna började gå uppåt. Men det har accelererat kraftigt nu sedan invasionen i Ukraina, speciellt på stål och stålstommar, säger Anders och fortsätter:

– Det har varit ryckiga och snabba prishöjningar, och under en period kunde våra leverantörer inte hålla fasta priser till oss. Det har gjort att vi inte kunnat hålla ett pris för en länge period, vilket gjort det väldigt besvärligt för våra kunder som vill bygga. Priserna på trämaterial har också stigit, men för betong har det inte varit lika turbulent.

Anders berättar att en del kunder väljer att avvakta med sina byggen.

– Våra kunder har hamnat i ett väldigt svårt läge där man trängs av ökade kostnader, och man väljer i en del fall att avvakta i den här svåra situationen. Man skjuter en del affärer framåt i tiden, och vi märker också att bankerna blivit försiktigare med utlåning till projekten. Trots läget så är det ändå många som hör av sig med planer på investeringar, så det finns också en framtidstro.

Hur är tillgången på material?

– På vissa saker har det blivit längre leveranstider. Det gäller framför allt en del utrustning som vi köper in från andra leverantörer, där de saknar komponenter. Det kan till exempel vara att det saknas elektronikdelar till någon utrustning. För vår egen produktion så har vi säkrat tillgången på stål, så där har vi inte upplevt några brister.

Har du något råd till lantbrukare som är i början på byggprocessen?

– Det är svårt att ge generella råd, varje projekt är ju individuellt och man får göra sina egna bedömningar. Men jag tror att om man har möjligheten att investera, så kan det vara klokt att jobba vidare med de planerna man har så det inte stannar av. Det är inte säkert att prisbilden kommer sjunka tillbaka inom överskådlig tid, och inflationen verkar ju bita sig fast ett tag till.

%fnStyrtext(Isabella)%

 

Rulla till toppen