Prisrekord för vete

FOOBAR
Terminen för kvarnvete med leverans i september 2022 på Euronext-börsen har stigit kraftigt sedan Rysslands attack på Ukraina. Den senaste uppgången har drivits fram av ett indiskt exportstopp.

Under måndagen slog terminskontraktet för fransk kvarnvete med leverans under september rekord på råvarubörsen Euronext med en högsta notering om 443,25 euro/ton (4 654 SEK/ton). En uppgång på 6 procent från fredagens stängningskurs. Stängningskurs blev 438,25 euro/ton.

Bakom den kraftiga uppgången ligger en nervös spannmålsmarknad som har sett torrt väder i Sydamerika sänka skördar, sen vår i USA minska skördepotentialen för majs och torrt väder i Europa skapa oro kring utvecklingen för vetet i Frankrike och Tyskland.

Under helgen meddelade Indien att man kommer införa ett exportstopp. En värmebölja har försämrat förutsättningar för landets veteproduktion.

Tredje störst i världen

Indien är världens tredje största veteproducent efter EU och Kina men är normalt ingen stor aktör på exportmarknaden. I år räknade man dock med en rekordexport på 8-10 miljoner ton och indiska politiker utlovade att man skulle kunna täcka upp för bortfallet från Svarta Havet.

Indiskt vete har dragits med kvalitetsproblem och bristfällig logistik och i huvudsak varit ett alternativ för de närmaste grannarna. Men den nuvarande situationen på vetemarknaden har stora importörer som Egypten gett klartecken för att importera indiskt vete.

Ska hindra prisuppgång

Den indiska ambitionen att i år träda in som en räddare för spannmålsimportörer har dock redan tidigare setts som lite tveksam. Privata analytiker har varit snabbare med att konstatera att årets skörd kan bli lägre än förväntat och varit skeptiska till exportmålen.

Nu säger att indiska myndigheter att exportstoppet som införs inte beror på att landets skörd skulle bli lägre, utan att det beror på stigande inhemska vetepriser på grund av oreglerad export. Vilket kan ses som lite udda då det är indiska myndigheter och politiker har varit mycket exportorienterade de senaste månaderna.

Exportstopp eller ej?

Huruvida exportstopp ska anses vara ett exportstopp är också omtvistat. Indien har nämligen sagt att stoppet inte ska påverka ingångna avtal. Inte heller ska exportstoppet omfatta export till länder som behöver det indiska vetet för att klara sin livsmedelsäkerhet.

Ett luddigt exportstopp som gör det svårt för marknaden att bedöma exportpotentialen. Dock så ser man problemen med värmeböljan och den indiska veteproduktionen.

 

%fnStyrtext(erik)%

 

Rulla till toppen