”Man får jobba mer för att få fram grejer”

Snabba prisökningar, brist på material och långa leveranstider. Precis som i andra branscher påverkas byggen inom lantbruket nu av följderna av både coronapandemin och kriget i Ukraina. Jordbruksaktuellt har pratat med fyra företag som berättar hur de och deras kunder påverkats.

FOOBAR
– Kostnaderna har gått upp. Det påverkar oss, och kunderna med i slutändan, säger Abetongs marknadschef för lantbruk Mikael Lindvall. Foto: Abetong

Abetong tillverkar betongelement till lantbruk, de erbjuder allt från väggelement till byggnader, plansilos och behållare till spalt och rännsidor. De har även byggentreprenad till lantbruk.

– Vi bygger allt från maskinhallar till stall till kor och grisar, och vi jobbar är även på hästsidan och bygger stallar och ridhus, berättar Mikael.

Mikel berättar att de sett prisökningar sedan coronapandemin startade, men att det ökat snabbare sedan kriget i Ukraina startade.

– Man kan säga att priset på material generellt har stigit, det är inget som är specifikt utan de flesta materialen har gått upp. Det har ju bland annat att göra med att priser för energi och transport ökat, säger han och fortsätter:

– Sammantaget gör ju det att det blir dyrare att bygga.

Mikael säger att de även påverkats av brist på material.

– Det har ändå fungerat ganska bra, men det är brist på material. Exempelvis lantbruksplywood, som man använder till exempelvis innerväggar, det går inte att få tag på i dag. Så då får man försöka hitta andra material som fungerar.

Något annat som är svårt att få tag på?

– Nej inget speciellt, men man får försöka jobba mer för att få fram grejer. Men det har fungerat.

Har ni märkt någon påverkan på efterfrågan från kunderna? Bygger man i dag?

– Det byggs, men sen kanske man tänker till lite extra. Men det byggs, det gör det.

Abetong bygger åt både kor, grisar, fjäderfä och häst, men Mikael säger att de inte märkt att intresset för att bygga minskat hos någon av djurslagen.

– Det är alltid så att det byggs lite mer till något djurslag, och något djurslag som det byggs lite mindre till. Så det är inget specifikt på grund av det här.

Kan man få ett fast pris på sitt bygge i dag?

– Ja, men det beror på vad det är för produkt, och hur långt fram i tiden man planera att bygga.

Har du något råd till lantbrukare som funderar på att bygga?

– Ta in offerter, och ha en plan för när du vill börja bygga.

%fnStyrtext(Isabella)%

 

Rulla till toppen