”Jag tror inte det lönar sig att vänta för det blir inte billigare än det är i dag”

Snabba prisökningar, brist på material och långa leveranstider. Precis som i andra branscher påverkas byggen inom lantbruket nu av följderna av både coronapandemin och kriget i Ukraina. Jordbruksaktuellt har pratat med fyra företag som berättar hur de och deras kunder påverkats.

FOOBAR
– Läget är som det, och jag hör ofta att folk tror att det kommer bli billigare. Men jag vill understryka att så är nog inte fallet. Det är nog snarare risk att annat sticker i väg, med frakter och allt vad det blir. Så det är billigast att bygga i dag, säger försäljningschef Tor Fjaestad. Foto: Borga

– Vi har egentligen två affärsområden. En där vi bygger stålhallar, från början till slut. Det andra affärsområdet kallar vi för komponent, och där säljer vi valsad plåt och det som behövs till tak- eller väggplåt. Sen gör vi även vår egen plåt, och den producerar vi i Skara där vi har vårt huvudkontor, säger försäljningschef Tor Fjaestad.

Tor berättar att i och med att de bygger med stål har kostnaderna dragit i väg ordentligt, och det har även blivit svårare att få tag i material.

– En stor del av råmaterialet kommer från Ryssland, Ukraina och Vitryssland. Så det är klart att det har påverkat oss, men nu är vi ganska stora så vi har lyckats säkra material även om det blivit dyrare. Priserna har gått upp 40 procent i alla fall.

Är det något speciellt som är svårt att få tag i?

– Man kan säga att allt som har med metall att göra är svårare att få tag på.

Billigast i dag

Han berättar att de inte märkt jättestor påverkan hos deras kunder, men säger att han tror att de som absolut inte behöver bygga nog avvaktar. Men när det kommer till priset tror Tor inte det kommer bli billigare.

– Jag tror att stålpriserna som de ligger nu, de kommer ligga kvar en lång period. Så jag tror inte det lönar sig att vänta för det blir inte billigare än i dag. Däremot tror jag det kommer plana ut, och inte gå upp så mycket mer. En del tror att det ska gå ner till nivån som var för ett eller två år sedan, men det tror inte jag på och det tror nog inte marknaden heller, säger han och fortsätter:

– Vi har haft generellt sätt ganska låga stålpriser de senaste åren, men om man jämför med 2017–2018 så är det inte jättestor skillnad.

Snabba prishöjningar är något han tror påverkat kunderna mest.

– De som kanske fått en offert i januari, och fått ihop en budget. Så när de ringer nu så har det stigit 30 procent. De blir mest påverkade.

Han berättar att när man skriver avtal inom bygg, så ingår alltid en klausul som gör att de som leverantör kan öka kostnaderna mot kund om det skulle bli oväntade kostnadsökningar på materialet.

– Då har vi som leverantör rätt att justrera priset mot våra kunder, den andra saken är att kunden ska ha möjlighet att betala. Så vi har alltid en dialog med våra kunder.

Andra vägar

Även om det i dag är svårt att få tag i material är Tor positiv, och tror att man framöver kanske får titta på att köpa in stål från andra länder. Han säger att detta även kan bli en politisk fråga, om man ser på exempelvis import från Kina.

– EU har satt importtullar på stål från Kina, så det blir alldeles för dyrt att importera. Så det blir ju mer en politisk fråga hur det ska hanteras inom EU.

Tor berättar att de även erbjuder ett koncept där man kan köpa sin byggnad som materialsats, och göra mer av arbetet själv.

– Framför allt inom lantbruk har det blivit att man vill göra mer själv. Och där håller vi på att ta fram ett nytt koncept som ska göra det enklare.  

%fnStyrtext(Isabella)%

 

Rulla till toppen