Hur kommer det sig att det ofta är djur precis överallt?

FOOBARÅk och titta på stall, så många det bara går och finns tid till. Men försök att göra det under omständigheter då det inte är nystrött och sopat överallt. Under ett förberett studiebesök är alla stall jättefina och fungerar fantastiskt bra. Fråga om du kanske får komma och vara med under ett morgonpass. Vart blir det smutsigt i boxarna, fungerar kotrafiken och ligger korna ordentligt i båsen? Det tar tid, som kanske egentligen inte finns, men det tar ännu mer tid att bygga på ett sätt som inte fungerar i praktiken.

Prioritera djuren. Ett nytt stall är till syvende och sist djurens hem och miljö de ska vistas i. Det är kluvet det här. För med anställd personal vill man ju även att de ska trivas och man vill sticka ut från andra likvärdiga gårdar denna kunnat jobba på. Men står man och väljer mellan en investering som gynnar produktionen eller att bygga bastu i personalavdelningen kanske man ska fundera på vilket som är viktigast. Det är trevligt med bastu, men jag tror de flesta håller med mig i att det är roligare att jobba på en gård där arbetet i ladugården flyter på.

Gör det lätt att flytta djur. Här har i många fall vi som håller på med nötkreatur väldigt mycket att lära av grisproducenter. Går grindar smidigt att öppna, öppnas de ens åt rätt håll för hur djuren ska gå och funkar det att flytta djur själv om det skulle behövas? När det kommer till smittskydd ligger även gris- och fjäderfäproducenter steget före, prata och influeras av andra produktionsgrenar!

Visa upp ritningarna för andra, gärna utomstående personer. Det är lätt att bli hemmablind på en ritning man gått och klurat på länge. Tycker slaktbilschauffören att utlastningen ser bra ut, hur enkelt är det att gå in och serva mjölkanläggning och vart ska kvävekärlet stå. Varför inte lägga fram ritningen framför personer man träffar i något helt annat sammanhang, ibland kan de mest enkla frågor väcka idéer och lösningar.

Bygg så att det går att komma in, med åtminstone minilastare, överallt i stallet. Tekniken som vi har att tillgå är fantastisk, men de dagar bandfoderfördelaren strejkar eller linan i utgödslingen gått av är det inte roligt. Eller den dagen man måste lyfta ut en ko, för det händer, det vet vi alla. Tänk vad skönt det är att tillfälligt kunna fodra och skrapa rent ändå, och jag ser bara fördelar med att inte behöva stresslaga saker med kniven på strupen. Då blir arbetet ofta farligt, om man ens får tag i delar.

Bygg det stallet du tror på. Lyssna på andra men bestäm själv. Många bygger kanske bara ett stall under sitt aktiva lantbruksliv. Gör det och var stolt!

Och som avslut en fundering som jag inte tror jag är ensam om. Hur kommer det sig att oavsett hur stort man bygger för att få en smidigare arbetsdag, så är det inte speciellt ovanligt att det ändå finns djur i varenda byggnad man kan ha djur. Även om man får vattna med slang och knappt kommer in med maskin att göra rent. Visst är det märkligt va, att djur är så kul att man vill ha fullt precis överallt.

 

Lisa Holmström

Rulla till toppen