Nystart för västsvensk jordbruksdag

FOOBAR
Niklas Ullberg, Ove Konradsson och Evelin Johansson bjuder in till en nystart för Logårdsdagen i juni.Foto: Erik Brink


Det är elva år sedan det västsvenska lantbruket senast samlades för en jordbruksdag på Hushållnings­sällskapet Västras försöksgård Logården utanför Grästorp. 

– Vi kände att det saknades en samlingspunkt för jordbruket i väst, säger Ove Konradsson, vd Hushållningssällskapet Västra. Och vi är stolta över vår breda verksamhet, försöksgårdar och vårt laboratorium.

Något för alla

– Vi är rådgivningsföretaget med den bredast verksamheten, säger Ove. Och vi vill gärna få en chans att visa upp våra kompetenser inom olika områden.

Logårdsdagen kommer att bjuda på ”jordgropen”, växtodling, lantbruksdjur, dränering,  hur man tillagar vildsvinskött och ölprovning.

– Inom växtodlingsförsöken kommer vi att visa kvävestretegier, sortförsök, gröna proteiner, olika sorters kål, mellangrödor och blomblandningar, säger Evelin Johansson, försöksledare Hushållningssällskapet Västra.

Med vildsvin på tallriken

Logårdsdagen kommer inte att ta något inträde för besökare och bjuder därtill alla besökare på kaffe och saft. 

Utöver Hushållningssällskapet Västra deltar ett trettiotal utställare.

– Vi kommer att ha en utställare som visar matlagning på vildsvin och säljer till våra besökare, säger Ove. Ju mer besökare som kommer, ju mer vildsvin kan vi se till att äta upp.

Invigning av laboratorium

Hushållningssällskapet Västra har på Logården byggt upp ett ackrediterat laboratorium för spannmål och jordprover. Labbet har varit igång sedan 2020 och tar nu nästa steg.

På Logårdsdagen är LRF:s ordförande Palle Borgström på plats och inviger Logårdens nya grovfoderlabb. Grovfoderlabbet ska erbjuda analyser av ensilage och hö. Under 2022 lanseras och gödselanalyser.

%fnStyrtext(erik)%

 

Rulla till toppen