Mer lyx och flärd och alltmer uppkopplat

FOOBAR
Komforten och alla de tillvalen som numera finns i traktorhytterna är något som alltmer hämtar inspiration från personbilar. Foto: Case IH


Per-Olof Ohlson är sälj­ansvarig för Case IH i Sverige och jobbar bland annat med traktorimport. Han har full koll åt vilken riktning trenderna i traktorhytten är påväg och vilka tillval som alltmer efterfrågas. Men generellt sett så är traktorerna i Sverige mycket välutrustade.

– De flesta väljer att ta med allt. Det är ett ganska högt kostnadsläge i Sverige och vi har ganska många självverksamma lantbrukare, som kör sin traktor själv och då vill man ha allt man kan få.

FOOBAR
Per-Olof Ohlson är säljansvarig för Case IH i Sverige och jobbar bland annat med traktorimport. Enligt honom är traktorerna som säljs i Sverige generellt väldigt välutrustade. Foto: Privat

Olika prioriteringar

Detta är något som skiljer sig mellan europeiska länder. I högkostnadsländer som Sverige tenderar man att köra sin egen traktor i större utsträckning och då blir tillvalen viktigare, jämfört med i exempelvis Östeuropa där det enligt Per-Olof är vanligare med inhyrd arbetskraft som kör och då är det viktigare med ett lågt pris, snarare än hur man sitter i hytten eller hur det ser ut.

 På senare tid har utvecklingen mot längre arbetsdagar och mer tid i förarhytten lett till ett ökat intresse för komfort hos traktorkunderna i Sverige.

– Det är en utveckling vi sett de senaste åren. Allt fler vill ha plats för kylskåp eller någonting som kan hålla maten både varm och kall. Och ska man köra många timmar vill man ju ha en effektivitet och när det är hektiskt vid vårbruk och höstbruk så tenderar fler att kanske köra dygnet runt och göra arbetet snabbare.

Allt mer fordonskomponenter

Komforten och alla de tillvalen som numera finns i traktorhytterna är något som alltmer hämtar inspiration från personbilar.

– Många fler vill ha lite lyx och flärd. Det kan handla om att man vill ha en skön stol, kanske med skinn- eller läderklädsel och med både värme- och kylsystem i.

En annan grej som har utvecklats i traktorhytten på senare tiden, är antalet USB-uttag som blivit allt fler.

– Det är mycket som ska laddas och hållas liv i. Sen vill ju allt fler precis som i bilen koppla upp sig och spela musik och att det integreras med ett system i armstödet. Och nu finns det även ett 220 volts uttag i hytten. Man kanske inte kan ha en kaffekokare med i hytten, men det kan vara bra för att ladda olika elektriska utrustning ar medan du kör.

Finns det någon utrustning som du själv vill tipsa om, som lantbrukarna inte själva fått upp ögonen för än?

– På tröskor så finns det lite handtvättstationer. Du öppnar ett fack och så kan du tvätta händerna där med tvål och vatten. Det känns som en sådan grej som kan vara bra att ha i traktorn också, säger Per-Olof och fortsätter:

– Och en annan grej som finns på bilar nu är solcensorer som gör att AC:n reagerar lite snabbare. Och det gör att den kan jobba snabbare och kan börja kyla lite tidigare när den känner av att det börjar bli varmare. Det gör att man slipper problem med att sitta i drag och nackspärr och sådant som kan bli ett medföljande problem, avslutar Per-Olof.

%fnStyrtext(madeleine)%

 

Rulla till toppen