Jordbruksverket har lämnat förslag på fördelning av krisstödet

FOOBAR
706 miljoner kronor föreslås till mjölken. Foto: Carolina Wahlberg

Till följd av kostnadsökningarna som drabbat många lantbrukare hårt har regeringen i flera steg aviserat om stödpaket till lantbruket. Krisstödet består av 300 miljoner kronor till djurproduktion och växthusföretag, vilket aviserades i vårändringsbudgeten. Det är även ett utökat stöd till djurproduktion med 1 590 miljoner kronor, vara 90 miljoner är från EU:s krisreserv, och 50 miljoner kronor i utökat nationellt stöd till norra Sverige. Jordbruksverket har nu lämnat förslag på hur dessa pengar ska fördelas.

Enligt Jordbruksverket har man i förslaget fokuserat på de produktionsgrenar som enligt myndighetens beräkningar drabbats extra hårt av kostnadsökningarna. Förslaget är preliminärt tills regeringen har beslutat om stödens utformning.

Jordbruksverket har samarbetet med länsstyrelserna vid framtagandet av förslaget, och Jordbruksverket skriver att förslaget utgår ifrån att det är länsstyrelserna som ska hantera krisstöden i så stor utsträckning som möjligt.

Enligt Jordbruksverket väntas beslut från regeringen om exakt utformning för stöden och en plan för hur processen kring stöden ska fortsätta komma under andra halvan av juni. Delar av stöden kräver även godkännande från EU-kommissionen.

 

Jordbruksverkets förslag på hur krisstödet ska fördelas:

FOOBAR

Källa: Jordbruksverket

 

%fnStyrtext(ditt namn)%

 

Rulla till toppen