Minskat resultat för Scandi Standard

FOOBAR
Scandi Standard redovisar försämrat resultat för första kvartalet. Slaktvolymerna sjönk också med 3,6 procent. Foto: Carolina Wahlberg

Rörelseresultatet, ebit, för det första kvartalet var 37 miljoner kronor. Vilket är en minskning med 58 procent om man jämför med samma period 2021, skriver Dagens Industri.

Företagets nye vd Jonas Tunestål skriver i rapporten att det var väntat att ”resultatet skulle vara påverkat av ledtider för prisjusteringar kopplade till kostnadsökningar på insatsvaror”. Vidare skriver han: ”Den betydande resultatförsämringen i kvartalet var främst en konsekvens av det fortsatt utmanande läget inom segmentet ready-to-cook.”

Kompensera kostnadsökningar

Bolagets totala omsättning ökade till 2 793 Mkr från 2 469 Mkr under kvartal 1 förra året. Inom produktsegmentet ready-to-cook blev omsättningen 2 048 och rörelseresultatet hamnade på minus 2 Mkr, vilket kan jämföras med vinsten på 70 Mkr i fjol, skriver Dagens Industri.

Jonas Tunestål skriver att tillväxten om 13 procent framför allt var ett resultat av prisjusteringar som genomförts för att kompensera kostnadsökningar samt positiva valutaförändringar.

Kostnadstryck på insatsvaror

Det senaste året har bolaget pressats av stora kostnadsökningar och situationen i Ukraina har lett till ett ökat kostnadstryck på grund av oro kring livsmedelsförsörjningen.

”Även Scandi Standard påverkas av situationen, där oroligheterna skapar ett fortsatt kraftigt kostnadstryck uppåt på insatsvaror som foder, frityrolja, förpackningsmaterial, men även på energi och transporter, som förväntas fortsätta under andra kvartalet”, skriver Scandi Standard.

Enligt företaget fortgår arbetet med att införa prishöjningar, och kunderna har generellt visat förståelse för att den rådande situationen kräver detta.

%fnStyrtext(ditt namn)%

 

Rulla till toppen