”Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas”

FOOBAR
– Näringslivet har en avgörande roll för att Sverige ska kunna motstå och hantera allvarliga fredstida krissituationer och en situation med höjd beredskap och då ytterst krig. En långsiktig samverkan mellan offentliga och privata aktörer på den nationella, regionala och lokala nivån är därför fortsatt mycket viktig när Sverige tar nästa steg för att stärka livsmedelsberedskapen, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg. Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Att bygga upp och upprätthålla en livsmedelsberedskap är enligt regeringen ett långsiktigt och omfattande åtagande för samhället. I arbetet behöver man ta hänsyn till övrig samhällsutveckling, vara kostnadseffektiv och få samhällets acceptans och förtroende. Beredskapen behöver enligt regeringen stärkas för att bättre kunna möta olika typer av samhällsstörningar, både allvarliga fredstida krissituationer samt höjd beredskap och då ytterst krig.

Målet med utredningen är att föreslå en inriktning för den livsmedelsberedskap som Sverige ska bygga upp, och det är forskningsrådet Formas generaldirektör Ingrid Petersson som ska leda arbetet. Utredningens förslag ska lämnas till regeringen den 1 december 2023.

– Livsmedelsförsörjningen är en av de viktigaste samhällsfunktionerna som alltid ska fungera, i alla lägen, i hela landet. En livsmedelsberedskap behöver därför byggas upp för att livsmedelsförsörjningen ska tryggas inför en säkerhetspolitisk kris under minst tre månader där logistikflödena med omvärlden är begränsade. Sveriges livsmedelsberedskap ska stärkas, säger landsbygdsminister Anna-Caren Sätherberg, i ett pressmeddelande. 

%fnStyrtext(Isabella)%

 

Rulla till toppen